Belgen doen vaker hun inkopen op zondag.

De laatste jaren zijn er in België steeds meer kleinhandelaars geopend op zondag. Zo goed als alle bakkers en twee derde van de slagers en voedingszaken zijn open op die dag. De handelaars merken op dat er nu - vergeleken met twee jaar geleden - meer gewinkeld wordt op zondag. Dat blijkt uit een enquête van NSZ, zo schrijft De Zondag. 

Op zondag is het vaak file bij de bakker, de slager, voedingszaken en superettes. Bakkers verdienen op zondag zo'n 42 procent van hun wekelijkse omzet, slagers en voedingszaken zo'n 27 procent. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer winkels hun deuren op zondag openen. "Door open te zijn op zondag kunnen de buurtwinkels het verschil maken met de grootwarenhuizen", aldus NSZ-voorzitter Christine Matteeuws.

Druk sociaal leven

Kleinhandelszaken mogen hun zaak op zondagmorgen openen en personeel tewerkstellen. Bakkers, slagers en voedingswinkels met minder dan 5 personeelsleden mogen zelfs de hele zondag hun zaak open houden. "Consumenten hebben op zaterdag vaak een druk sociaal leven waardoor ze vaker hun voedingswaren op zondag kopen."

Toch proberen de handelaars een gezond evenwicht te behouden tussen arbeid en gezin. "Heel wat van die ondernemers willen ook een deel van de zondag samen met hun gezin doorbrengen. Daardoor sluiten de meeste handelaars een paar uur vroeger dan op een gewone dag. Ze zijn ervan overtuigd dat extra uren geen extra omzet zullen genereren. (bron:gva)